<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=902526228031796&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Ota yhteyttä

Ylikulutuksesta kohti vastuullisempaa arkea wulffilaisten vinkeillä

Koostimme viiden kohdan muistilistan pienistä suurista arjen teoista, joilla vähentää ylikulutusta. Moni on varmasti sinulle jo tuttu, ja koska se kasvaa, mihin huomionsa keskittää, niin kertaus ja lisänäkökulmat kannattavat!
 

1. Vähennä ruokahävikkiä

Suunnittele ateriat etukäteen, säilytä ruoka oikein ja hyödynnä ylijäämäruoka esimerkiksi seuraavan päivän eväinä. Näin vähennät ruokahävikkiä ja säästät samalla luonnonvaroja.

Työpaikalla 

Kokous, juhlatilaisuus, neuvottelupöytä & buffetpöytä – jäikö käteen smoothie siskoineen, palaveripulla poikineen tai salaattia serkkuineen? Ruokaa kannattaa tilata sopiva määrä (catering-ammattilaiset, esimerkiksi Wulff Catering, osaa auttaa) ja koska mikään ei tietenkään ole ikävämpää kuin se, että ruoka loppuu kesken, sitä usein jää, vähintään ihan vähän. Hanki työpaikalle vastuullisia takeaway-astioita (näitäkin saat Wulffilta!) ja ilahduta kollegoita ja heidän perheitään maukkailla kotiinviemisillä.
 
Onko teillä intra tai vilkas sisäinen some? Järjestäkää kisa parhaasta hävikkiruokareseptistä tai pistäkää pystyyn palsta innovatiivisten ideoiden jakamiseen.
 
Kahvi (vastuullisen ja maukkaan vaihtoehdon löydät Wulffinkulmalta, blogin kirjoittajan suosikki on kotimainen ja samalla New York style) on suosituimpia suomalaisia työpaikkatuotteita: pakasta jäähtynyt jämäkahvi jääpalamuoteissa ja nauti myöhemmin jäälattena: pari-kolme kuutiota lasilliseen mantelimaitoa, nam!
 

2. Säästä energiaa

Sammuta valot ja sähkölaitteet tarpeettoman käytön ajaksi, käytä energiatehokkaita laitteita ja suosi uusiutuvaa energiaa.
 

Työpaikalla

Kun seuraavaksi vaihdat lampun, varmistathan, että se on energiatehokas LED-lamppu. Jos toimitiloissanne ei ole vielä liikkeentunnistustekniikkaa, kannattaa se asentaa, sillä investointi ei ole iso ja se maksaa itsensä pian takaisin säästyneinä kustannuksina. 
 
Onko yrityksellänne oma kiinteistö? Aurinkovoimala katolle! Wulffin kehitysjohtaja Marko Helin antaa mielellään vinkkejä – Wulffin kaikista omaomistamista kiinteistöistä löytyy oma voimala.
 
Jätätkö laturin työpisteelle valmiiksi töpseliin? Muuta joutokulutustapa heti. Lasku ei ehkä ole iso, mutta kolme miljoonaa laturia vuodessa tyhjäkäynnillä vastaa 40 omakotitalon sähkölämmitystä. 
 
Wulffin vinkit ylikulutuksesta kohti vastuullisuutta
 

3. Matkusta kestävästi

Kimppakyydit, kävely ja pyöräily ovat hyviä vaihtoehtoja aina, kun mahdollista! Bussissa ja junassa olet lisäksi tyylikkäästi ammattilaisen kyydissä. Kun lentomatkailu on tarpeen, tarkista lennon hiilijalanjälki ja mieti, missä voit vastaavasti tehdä samansuuruisen hiilikädenjälkiteon.
 

Työpaikalla

Lähistön lounasravintola kutsuu ja kiirekin on? Yhdistäkää palaveri ja kävely; muistiinpanoja voi vaikka nauhoittaa ja softaa puheen muuttamiseksi tekstiksi löytyy (esim. Speaktor ja Descript). 
 
Miten olisi työpaikkafillari tai muutama, jolla pääsee lähikauppaan ja lounaskahvilaan? Kun kulkuvälineen hankkii käytettynä ja kunnostettuna tai yhteiskunnallista hyvää tekevältä taholta, on tehnyt moninkertaista hyvää. 
 

4. Suosi kierrätystä

Lajittele ja kierrätä jätteet oikein, palauta käytetyt tavarat ja vaatteet kierrätykseen ja suosi kierrätettyjä ja kestäviä tuotteita uusien sijaan.
 

Työpaikalla

Varmista, että käytetty on kehuttu! Kehu kaverin ”toisen vanha on toisen uusi” -vaatteita. Voitte myös järjestää työpaikalla vaatteiden vaihto- ja kierrätysviikot. Ei tarpeeksi tavaraa kirppispöydälle? Vuokratkaa pöytä yhdessä vaihto- ja kierrätysviikkojen jälkeen. 
 
Kun jotain menee rikki, varmista, onko korjaus tai huolto mahdollista. Haalistuneet verhot voi värjätä uudelleen. Tulostin kannattaa ympäristönäkökulmasta korjata (Canon Business Center Vantaa auttaa), vaikka uuden hintalappu ei saisikaan pyörryksiin. 
 
Roskien asianmukainen kierrätys on vastuullisuutta | Wulff
 

5. Istuta puita ja pidä luonto siistinä

Osallistu puiden istutustalkoisiin, siivoa luontoa roskista ja pidä huolta ympäristöstäsi. 
 

Työpaikalla

Mitä jos henkilöstön kesälahjarahat käytettäisiin puiden istuttamiseen? Istuttaminen on mukavaa puuhaa myös yhdessä työkavereiden kanssa (lue juttu Wulff-metsän istuttamisesta sivulta 36). Metsät ovat tärkeitä hiilinieluja: yksi kuutiometri puuta varastoi 750 kg hiilidioksidia. 
 
Mukavaa yhdessä tekemistä voi olla myös roskien kerääminen luonnosta. Luonto ei ole vielä sillä siisti – me ihmiset roskaamme tahallisesti ja tahattomasti kestämättömän paljon. Suurin osa myös merten roskista on peräisin maalta ja esimerkiksi Tyynenmeren jätepyörteen arvioidaan olevan kooltaan viiden Suomen kokoinen. 1,6 milj. km2. Kahvitauko luontoa siistien on siisti teko!
 

Oletko jo tutustunut Maailman ylikulutuspäivään?

Maailman ylikulutuspäivä Suomessa on tänä vuonna 12.4. Ylikulutuspäivä on ajankohta, jolloin olemme käyttäneet vuoden aikana uusiutuvat luonnonvarat – tästä päivästä eteenpäin teemme kulutuksellamme ekovelkaa. Lue aiheesta lisää WWF:n sivuilta.
 
Wulffin tavoitteena on tehdä maailmasta parempi työpaikka kerrallaan. Suosittelemme siksi tutustumaan esimerkiksi vastuullisiin Q-CONSCIOUS-tuotteisiin. Meiltä saat myös vinkit valikoiman vastuullisemmaksi kehittämiseen ja vaikkapa siihen, millainen on 100 % vastuullinen MiniBar-täyttöpalvelu, joka ilahduttaa niin ihmisiä kuin ympäristöä. Kanssamme on helppoa toimia kestävän kehityksen mukaisesti, sillä meiltä saat kattavasti dataa esimerkiksi työpaikkasi vastuullisten tuotteiden osuudesta koko tarvikekulutuksestanne. Kun on tietoa, on helpompi tehdä fiksumpia valintoja. 
 

Kirjoittaja

Tarja Törmänen on Wulffin markkinointiviestintäjohtaja, NLP-viestintävalmentaja, kirjakauppiatar ja markkinointiviestintäyrittäjä. Vastuullisuus on hänelle tärkeä sydämen ja järjen asia ja hänen mielestään kaikkien pitäisi lukea David Attenboroughin Yksi elämä, yksi planeetta -kirja. Lisää vastuullista luettavaa ja myös Tarja Törmäsen haastattelun löydät toukokuussa 2024 Wulffi-lehdestä, jonka teemana on Sininen planeetta. 

 

Jaa artikkeli